Orden Jag Tänker

En blogg om allt och ingenting. Ab imo pectore

Tänk om gubben gör mig sjuk?

debatt förändring, mat, utveckling Permalink0
 
 
I Ica-buffetidningen ser jag en bild efter bild på härligt ljusrosa smothies dekorerad med ett grönt färskt  myntablad och ett läckert hallon. Jag associerar direkt till hälsa och välmående och antecknar snabbt ner ingridienserna på det närmaste papperet vilket råkar vara en tidning med rubriker som borde varna mig, få mig att vilja dekorera med något annat än ett fruset bär, en (jord)gubbe som kanske gör mig sjuk? Ett hallon som vänder ut och in på mina tarmar? 
 
Vinterkräksjuka, hepatit, noro-virus, dvärgbandsmask och salmonella, bokstäver som varnar, ord som skrämmer och meningar som utbildar hur vi ska göra för att hålla oss friska och hur vi ska göra för att fortsätta kunna äta importerade bär, köttprodukter och opastoriserade ostar.  Istället för en sommarklänningklädd flicka med luftigt utslaget hår publiceras smittskyddsläkare med vita överrockar.
experter uttalar sig och i veckor går kunder kroken för frysdisken. Ingen vill ens ta i en kartong med frysta bär eller köttfärs från Irland. 
 
Istället för sommarsvalkande smothies presenteras nya hälsoalternativ i medierna. Idag är det glutenfria sjögräsnudlar som inte behöver kokas utan istället bara sköljas.  Hungriga och sugna på hälsa och välmående rusar vi till affären för att testa det senaste inom hälsa. Nästa dag rusar vi dock till toaletten för att tömma magen på innehåll, virus och bakterier. Miljöföreningar och bristande hygien när det gäller produktion, import och hantering lär oss att ligga som vi bäddat. Ekonomi står högre än hälsa. Alla bäckar små blir till en flod, desto billigare desto mer virus. Även om det är nyttigt det vi ätit så har ekonomin påverkat hanteringen så att det inte bara innehåller miljarders vitaminer och mineraler, byggstenar våra kroppar behöver utan också miljarder av bakterier och virus för att vi inte kokat eller hettat upp maten. 
Hur har världen blivit som ställt det så att det är ett måste? Att vi inte ska kunna äta ett fruset bär utan att koka det?  Inte kunna äta avsköljda sjögräsnudlar som inte kokas? Inte kunna äta det jorden erbjuder naturligt? Vi måste processa produkten, vi måste tillsätta en massa kemikalier för att kunna hålla maten "ren" och hållbar att exportera. Istället för att köpa och äta det vi har här intill huskanten. Det är inte bara ologiskt, det är förvånande eftersom vi är så hälsomedvetna idag.Hur i hela friden kan vi acceptera att det är billigare att köpa ett hallon från chile än ett från en svensk produktion? Hur går det till att det serbiska hallonet är billigare än det från hallongården i Trelleborg? 
Hälsomedvetna men inte så hälsomedvetna att vi hellre ger oss ut i skogen och plockar och fryser ner våra egna hallo. Vi köper hellre - finska, serbiska, ungerska och chilenska hallon. 
Där tror jag vi jorde en oturskullerbytta när vi tänkte.  

Annonsen för Brie visar ett uppdukat bord på en brygga, kvällssolen ser ljum ut och man hör framför sig de glada skratt som gurglar i alla närvarande. Kexen, ostarna och vinet på brickorna dansar fint tillsammans med de hälsosamma människorna som festar i midsommarnatten. Den opastoriserade ostens krämighet, rik på smak är oemotståndlig. Så oemotståndlig att vi trotsar de varningar vi så väl känner till. Listeria, ehec, e-coli, toxoplasmer, parasiter och infektioner. Går det bra gurglar vi av andra skäl i andra miljöer nästa dag, går det illa kan man få allvarligare följdsjukdomar eller ännu värre. Lika ologiskt som dumt är det att man måste betala mer pengar för grönsaker som är odlade i Sverige och mindre pengar för grönsaker som är odlade i utlandet. Lika ologiskt som dumt är det att man inte följer de riktlinjer som finns om opastoriserade produkter. Det gick förr, men idag har vi (tyvärr) ställt det så att kemikalier och tidsbrist gjort att hygienen inte kan garanteras. Allt för den sista kronans skull. 

Magsjuka, maginfluensa, vinterkräksjuka, gastroenterit. Hepatit, noro-virus, dvärgbandsmask och salmonella.

Från mun till mun måste vi minska på förekomsten av "från bajs till mun och tillbaka till bajs igen".
Det kan vi bara göra genom att efterfråga, handla och betala för svenska råvaror. Lokalproducerade och ekologiska.  
 
 
 
 
Till top