Orden Jag Tänker

En blogg om allt och ingenting. Ab imo pectore

Sanning eller Konsekvens?

Allmänt, debatt förändring, tvprogram Permalink0
Människor älskar och människor hatar, hatar att älska och älskar att hata men det erkänner vi inte.
Det är mycket människan inte kan erkänna när man tänker på det. Det kan handla om saker som kärnvapen, världskrig och religoner vi fönekar betydelse och existens av men det kan ju också handla om betydligt mindre stora saker som ändå är stora och betydelsefulla för vardagslivet. 
Det är de små sakerna som kan skapa den största förändringen, precis som att det är värderingar och sätt att verkligen bete sig själv i den lilla skaran och i vardagen  som skapar morgondagens människor. 

Topprankade tv-program i tv är det ingen som vill kännas vid att de ser,
Bloggar känner ingen till och ingen läser dem,
Ingen äter godis på veckan eller dricker saft till maten.
Alla äter oftare nyttigt än onyttigt och alla, jag menar ALLA tvättar händerna efter toaletten och alla är stenhårda i sin uppfattning att man ska vara hemma och inomhus vid magsjuka tills alla symptom är borta - så länge det inte gäller en själv. Ingen vill erkänna att de åker på affären med smaken från sista spyan i munnen för att man MÅSTE ha batterier eller andra "jätte viktiga" varor. 
 
Mina barn och andras barn. Mina vanor och andras vanor. Mina behov och andras behov. Mina rättigheter och andras rättigheter. 

Larmet om vinterkräksjukan och att man ska tvätta händerna noggrannt och att så många som 80% av männen och 20% av kvinnorna inte tvättar händerna efter toalettbesök i Finland är intressant. Jag tvivlar att det skulle vara någon skillnad i Sverige och man kan då undra hur många som skulle erkänna att de hoppar över att tvätta sina händer efter toaletten? Och hur många av dessa förfasas över att det finns "andra" som inte tvättar händerna när de gjort sina behov?  Hur många snyter sina barn eller tar bort en snorkråka och sedan rör i bananerna eller äpplerna i fruktdisken på affären? Och hur många av dem skulle vara upprörda om de såg någon "annan" göra likadant?
 
 Ena stunden är det jätte viktigt och man kan vända på himmel och jord för att någon annan har magsjuka och jobbar dagen efter, eller att syskon inte är hemma från verksamheter, eller för att man handlar på affären fast man har symptom kvar på smittsamma sjukdommar.
Nästa stund är man där själv och tycker sig ha rätt att handla fast man är dålig, eller rätt att skicka barnen på verksamheter när de är sjuka med alvedon i kroppen eller med en  förmaning om att inte skvallra om den där spyan igår som råkade komma i sängen. 

Ena stunden är handhygienen en självklarhet för att i nästa stund inte existera då det "bara" gäller ens egna händer eller ens egna behov och rättigheter. 

Dubbelmoralen är lika stor som frånvaron av erkännandet och det som ena dagen benämns som avskyvärt och äckligt är nästa dag "ingenting" och "hemligt" oberoende av om det gäller ett "skäms"tv- program en blogg, matvanor, handhygien eller magsjuka. 
 
Se vilka tvprogram ni vill. Läs vilka bloggar ni vill. Ät och fika det ni mår bra av, men snälla - kan vi inte alla hjälpas åt att verkligen v e r k l i g e n tvätta händer och hålla oss undan lite när vi har eller har haft magsjuka. Både för mina och dina behovs skull. Någon hoppar ju bevisligen över att sköta sin handhygien. Någon hoppar ju bevisligen över att tvätta händerna med tvål och vatten och gnugga ordentligt. 

Är inte det både din, min och bådas våra barns rättighet? Att återhämtas i lugn och ro tills man är helt frisk? 

Tänk vad samhället skulle spara pengar på det erkännandet. 
 

 

Till top