Orden Jag Tänker

En blogg om allt och ingenting. Ab imo pectore

Rasande benbrott

Allmänt, debatt, livet förändring, livet Permalink0
Skandalplagiat igen. Tydligen rasar tittarna mot sketchen som Sarah Dawn Finer framförde i Mello igår.. 
Jag undrar vem den häxan surtant är som skriver dessa rasande mail till svt - och om de verkligen  inte har någonting annat att klaga på? 
Tittarna rasar mot än det ena än det andra nuförtiden. Jag vet inte, men med kvaliteten på Mello hitills känns det som att det som rasar kanske mer är tittarsiffrorna än tittarna själva? 

Det här med sms och mail och alla dessa sociala medier som vi bygger upp vårt liv kring. Vi kan sitta hemma, bli upprörda och dra i väg ett utskällningsmail till vem som helst egentligen - bara för att vi kan.

Vi behöver inte se människan i ögonen, vi behöver inte motta ett svar, vi behöver inte reflektera över hur orden som skrivits ner tas emot eller vilken inverkan de får. Det är bara att skriva alla skällsord man kommer på och trycka SÄND så är det klart. 

Få tänker på att allt som skrivs i Internets värld faktiskt finns kvar - för alltid. Talade ord de sägs och lämnar spår i mottagarna visst - men de finns inte kvar att lyssna på igen om de inte återupprepas exakt, men inte heller då är de exakta eftersom stunden och situationen påverkar hur orden man tänker tas emot i talat språk.
När man skriver så skriver man det man tänker och tankarna finns sedan kvar för all framtid precis som man tänkte dem. Även om man trycker delete från sin egen inkorg så finns de kvar där ute någonstans. Människor blottar sitt liv, de skäller och gnäller, de uttrycker mer eller mindre reflekterade åsikter lite här och där...och allt det finns för evigt kvar. Kort läggs ut på sin person ( oftast uppifrån snett åt höger eller vänster) barn och vänner. Man festar, man sover, man äter. Man visar upp sitt hem - sitt liv - för folk att gilla och dela...helt utan reflektion att för alltid finns det man lägger ut på internet kvar. 

Hur lär vi våra barn detta? Att leva i denna värld där vi ska vara socialt uppkopplade hela tiden och dela och uttrycka åsikter? De ska hela tiden kunna ta emot och hämta information i oändliga mängder?
Kanske är det dags att lägga in ett nytt skolämne i grundskolan? Ett ämne där man kritiskt lär sig granska information. Kanske bör man ha ett ämne där man får reflektera och lära sig att leva socialt i den asociala cyberrymden?
När vi sitter här bredvid varandra i sofforna med varsin teknikpryl i knäet, och istället för att uttrycka med röster och talat språk så skriver vi <3 och förkortningar som BFF ( Den enda jag kan ;)) på varandras wall.
Visst är det knasiga tider? Vänner ska gilla och bekräfta hur kära vi är eller hur idiiotiska den och den instansen är - för det och det har hänt. När då en vän tycker tvärtom blir det rasande kommenterar likt aftonbladets rasande "tittare"om hur man kan tycka si och så...det är ofta närmare hot och personliga påhopp än konstruktiva diskussioner.

Det är fasiken farligt! Man har ingen om helst aning om vilken den person är som sitter på andra sidan skärmen- hur många likes man än får, eller hjärtan och stjärnor hit och dit.

Men hur som helst verkar dagens Aftonblad ha rasande som tema, för det var inte bara tittarna som rasade. En norrman har rasat i skidspåret och inte orkat en milimeter till. Vi ska rasa i vikt och en bil har rasat igenom isen och försvunnit spårlöst i en vak. Men de har inte hittat bilen bara spåren efter den. Camilla Henemark berättar om den skräll som det innebar att de åkte ut ur Mello, men blir tröstad av sin flickvän. Hotelrummet är raserat och för det ber La Camilla om ursäkt. 
2 hästar har blivit påkörda också. De överlevde men inte mannen som körde bilen. Fruktansvärt.
Och att hästarna fick större plats i den rubriken än mannens liv är också fruktansvärt. Vart är världen på väg?! 
 
Om man startar Google earth kan vi ju flyga runt lite och kolla läget i världen här och där. Stackars den ryss som hade en liten älskarinna vid sidan om och fångades på bild av Googlebilen tillsammans med henne. Flickvännen hemma gick in på rysslands motsvarighet till Hitta.se och fick upp just den gatubild där hennes pojkvän hade en mysig stund... Snacka om både "plötsligt händer det" och "när du får oväntat besök" för den pojkvännen lär ha behövt en vän eller två att besöka efter att han med buller och bång blev utkastad efter att flickvännen helst lugnt bett honom surfa in på just den webbadressen som spelade upp hans lilla kärleksstund. Så kan det gå!

Denna ex pojkvän och hans flickvän lär ha skilda åsikter om hur bra denna google maps är. Det är deras erfarenheter av det som styr deras uppfattningar. På skolan fick vi en rolig övning som visar på just hur erfarenheterna formar oss och vårt sätt att uppfatta saker.
Det finns tre tolkningar att göra på denna lilla mening, kan ni hitta dem? Och visst är det samtidigt fantastiskt att vi inte missuppfattar varandra mer än vad vi gör när en enda mening kan läsas av tre personer på tre olika sätt? Det kanske vi borde tänka mer på innan vi skriver rasande sms, mail eller uppdateringar om än det ena än det andra.... 

"Äldre kvinnor får oftare lättare benbrott än män"
 
 
Till top