Orden Jag Tänker

En blogg om allt och ingenting. Ab imo pectore

Fjärilseffekten och en palt.

debatt förändring Permalink2
Ja detta var ett tag sedan. jag tänker inte ursäkta mig eller förklara. Det blev bara så och det är väl så jag tänker lite kring skrivandet. Det ska komma för att man vill och har något att berätta - inte för att det är en, två eller tio dagar sedan jag bloggade sist. 
 
Nu har det varit en hel del snack om mångfald i medierna och om allas lika värde. Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Så här i hen-tider så kände jag tydligen för min egen lilla manifestation och ville tydligen bevisa att det inte är någon störe skillnad på´vare sig utseende eller kön.  
Trots att  vår tikvalp har en helt annan ansiktsform och färgsättning än övriga kullsyskon,  trots att vår lilla valp har en grisrosa mage och hennes lillebror en svart så lade jag inte märke till skillnaden. Trots att vår lilla valp har snippa och hennes lillebror snopp så ansåg jag inte det hade någon betydelse.Jag öppnade dörren, ropade på henne och den valp som då kom den tog jag. Jag vände de andra ryggen precis som Jimmy Åkesson fått se otaliga ryggar under sin turne där folk protesterar mot hans budskap genom att visa sina ryggar.
 
Det här med mångfald och allas lika värde oavsett hudfärg eller kön.
Jimmy Åkesson åkte till Vilhelmina och fick där mötta människor från skogarna i Lappland som tillsammans  samlats  att äta palt och samtala. 
Initiativtagarna ville inte blanda in politiken i det hela men ALLA fick vara med och det skulle bli ett värdigt arrangemang. Från idé till handling. Ingen i buade eller gjorde nåt dumt gentemot Jimmy eller paltarna. De 40 poliser som närvarade  från bland annat säpo kunde stå   i ett hörn och småprata med varandra.
Det var en trevlig stämmning med olika sorters palt. Mjölpalt, blåpalt, blodpalt och kongopalt, irakisk palt och flatpalt.  Ja färgerna och formen  på paltarna var inte lika och inte heller färgerna på människorna som samlats. En palt och ett samtal om allas lika värde under tiden Jimmy propagerade för en annan sorts värld. En värld där vi inte riktigt skulle ha varken samma förutsättningar eller mångfald att berika vår vardag med. 
2000 paltar mot rasism som dessutom serverades och gav upphov till att folk från alla olika håll och kanter både i länet, sverige och världen samlades för att berika varandra en liten stund. Lära av varandra. Samtala och leva tillsammans. 
Jag förstår inte att detta inte bringat mer uppmärksamhet i medierna. Det borde det ha gjort, ringarna på vattnet skulle ha blivit än vidare då. 

Jag ser ut genomfönstret, blickar ut över vår fantastiska utsikt och ser en ensam fjäril dansa lyckligt bland vindarnas olika kast. 
Ja det är sant slår det mig. En enda liten fjärils vingslag kan faktiskt färdas så långt som till en  strand på Jamaica, återses som en vågkrus mot den klar vita stranden där mörka barnfötter dansar lika lyckligt som fjärilen utanför mitt fönster.  Lyckligt ovetandes om vilken ondska som mänskligheten måste försöka bekämpa. Nämligen ondskan i en gestaltning av  rädsla. Rädslan för det okända, att inte veta allt om den Andre. Rädslan för att släppa kontrollen. 
Kanske kan manifestationen mot rasism få stora enorma ringar på världens hav? 
Fjärilens vingslag  bidrar med en liten  marginell påverkan men  kan få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans i världen. 
Kan en fjäril  i Mexiko slå med sina vingar och påverka luftströmmarna så att  en orkan drabbar  Sverige längre fram så kan nog 2000 paltar också göra sitt till  när det gäller att möta främlingsfientligheten som tornar över oss som ett stort mörkt moln. 

Barnaskratt  klingar när vågen kittlar barnen i min fantasi  mellan tårna, tillsammans är vi lika mycket värda och lika mycket beroende av varandra och att vi tar hand om vår värld, den värld vi lever i Tillsammans. Även den där Jimmy som också skulle ha förtjänat en palt. Han är ju också en människa.
Han kunde ju i alla fall fått sätta den i halsen så hans stämma tystnat en gång för alla. 
 
 
 
 
Till top