Orden Jag Tänker

En blogg om allt och ingenting. Ab imo pectore

I maktens korridorer finns rök utan eld.

debatt, livet förändring Permalink0
Att använda eller försöka använda makt är inte accepterat i sverige, det är ett fult ord på något vis. 
Ändå är girlpower på något sätt positivt. 
Kom igen tjejen, visa vem som bestämmer, du har väl lite girlpower. 
Makt och Power är nära släkt. Makt - kraft -styrka- befogenhet - förmåga är alla  synonymer till power. 
 
Hela vårt samhälle är uppbyggt utifrån maktpositioner även om vi inte riktigt vill kännas vid det. Vi vill hävda att vi lever i ett samhälle där vi är lika värda och har lika rättigheter, ett samhälle där delaktighet och inflytande sägs användas flitigt. 
Men är det verkligen så?  Eller är det bara en bunt tomma ord utan innehåll för att ingen har tagit sig tid att reflektera över vilken innebörd som ska läggas i dessa ord? 
 
Att vara en ledare vad innebär det egentligen? Och kan man vara en ledare utan att ha någonform av makt? Hela tiden i alla situationer möts olika perspektiv, intressen och behov och i dagens "jag" samhälle försöker vi övertala varandra om att just "jag"har rätt, eller mest behov av vad det nu kan vara. Det är individen som ska vara i centrum och synas utan att man vill tänka på, eller ta hänsyn till hur allt runtomkring påverkar individen. Andra saker som till exempel andra individer som också vill, kräver och ska vara i centrum! 

 Alla är vi i någon form ledare inom något sällskap. Antingen är vi mamma, pappa eller kompisgängets centrumpungt. Vi kanske jobbar som chef eller leder någon form av förening. Att vara ledare provar vi alla på någongång och vi lyckas olika bra med det och vi har alla olika "jag" att ta hänsyn till under det som vi leder. Jag tror att det är jättebra att stärka individen och tänka på sittt  eget bästa men det skulle nog inte skada med  lite kollektivit tänkande nu och då och på vad som är bäst för gruppen och hur gruppen påverkar individen och hur individernas egenskaper påverkar gruppen. 

Människor bör tänka igenom innan hur de pratar och om vilka de pratar och varför de gör det. Det kan skada, det kan såra och det kan förstöra så mycket. Vad ger mig rätten att dömma eller smutskasta och förstöra för andra människor, människor som jag inte ens känner? Är det en kamp om ledarskapet eller vad handlar det om? Jag vill bli bättre, vara mer omtyckt, känna mig som en bättre människa genom att hitta på eller föra vidare sådant som inte har någon somhelst sanning i sig. 

Det gamla talesättet, ingen rök utan eld är för länge sedan förlegat. Det gick ur tiden när människornas spärrar försvann. När vi slutade bry oss om någon annan än oss själva, vårt eget jag. När det blev okej att stärka sin egen identitet genom att trycka ihop någon annans. När man försöker höjja sig själv genom att smutskasta andra. När man försöker dölja ett eget dåligt beteende eller bemötande genom att smutskastning och ageranden långt från vad som borde vara okej.  

Är det nätet som förskjutit våra spärrar? Som gjort det möjligt att kunna bete sig illa utan att behöva se människan man försöker få att må dåligt eller få i dåligt dager utan att behöva den verklighetsförankring ögonkontakt innebär?  Är det därför vi tappat respekten för varandra och för andras känslor? Var sätter man gränserna idag inför vad som är okej och inte? Skulle du, som väljer att behandla mig illa vilja att jag behandlade dig på samma sätt tillbaka? Eller blir det beteendet plötsligt fel då? 

Maktmissbruk  är fult och  tyvärr ett utbrett och accepterat beteende. I vardagen kallas detta skvaller, för skvaller leder till exkludering och utanförskap. I skolan kallas det mobbing och i ett globalt perspektiv kallas det diktatur. Som vi lever hemma och själva, så kommer framtiden att se ut och jag hoppas, jag hoppas att vi, nästa  generation och nästa och nästa kan få leva i demokrati där man faktiskt kan få vara både individer och en del i en gemenskap. 

 

 

 

Till top