Orden Jag Tänker

En blogg om allt och ingenting. Ab imo pectore

Svensken, norsken, dansken och den stackars bonden.

debatt, livet förändring Permalink0
 
Vi i Sverige äter mer och mer importerad mat. Vår självförsörjningen numera  hör till de lägsta i europa trots att vi äter mer kött än någonsin, och  trots att vi har den mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen I VÄRLDEN, trots att vi värnar om en levande landsbygd och ett stort utbud av ekologiska varor. 60% av det vi äter importeras har jag läst någonstans. 60%.  Svenska? Inte nödvändigtvis...är det miljövänligt? Är det hälsosamt - med dessa milslånga landsöverskridande importer? Avgaserna på de 1000 kilometer som det krävs för att importera den där ekologiskt odlade osten eller köttbiten - hur miljövänlig är den egentligen?
Vad läser vi in och vad kräver vi  av ordet ekologiskt? Vi borde verkligen definiera ordet miljövänlig så att vi inte blandar ihop och misstar det för hälsovänlig. Ett avfettningsmedel kan ju vara miljövänligt men ändå hälsovådligt, biologiskt nedbrytbart men livsfarligt att stoppa ner fingret i. Det kan faktiskt innebära att fingret fräts bort eftersom en syra eventuellt  ingår i produkten och därmed känns ordet hälsovänlig inte speciellt passande. 
 
Jag tänker på Bellman och allt det här som en enda dålig totalt humorbefriad ordvits,
Jag utelämnar Bellamn men har med både svensken, norsken och dansken. Svenskarna ställer allt högre krav på jordbruket men köper idiotiskt, paradoxalt nog inte SVENSK mat som uppfyller dessa hårda villkor som andra länder inte har men som svenskproducerad mat faktiskt har. Detta beror på ett enda ord. EFTERFRÅGAN
Hur dumt det än låter så  efterfrågar vi alltså inte den höga kvalitet vi värnar om från våra bönder och vår djurhållning. Vi efterfrågar hellre ett billigare kilopris. Pris framför kvalitet. Norsken skrattar åt denna dumhet. När varorna läggs i korgen handlar det inte om svensk kvalitet och att  bevara Sveriges landsbygd utan om kilopris. De importerade varorna, med sämre kvalitet, med sämre djurhållning kan självklart hålla ett billigare pris per kilo än de svenska böndernas. I norge belönas man om man studerar, flyttar, startar företag eller söker jobb utanför städerna. Samma förmåner gäller om du är företagare eller lantbrukare. Norska bönder har lika mycket i lön som industriarbetarna. Bönderna i Norge kan bönderna förhandla med staten om inkomsterna. I Norge väljer man (läs politikerna) att befolka hela landet, man väljer att ha en levande landsbygd! I Norge har man alltså råd att köpa Norska varor. 
 
      v/s        
 
 
Det är jättebra att olika handlare runtom i Sverige har valt att plocka bort te x grädde som produceras i Österrike men säljs under "eget" märke. Personligen hade jag någon konstig villfarelse av att om jag handlade icas EGNA märke, skulle jag handla svenskt.
Så blåst i ordets dubbla betydelse.
Sanningen ser ut så här: Icas normalsaltade smör kommer från Danmark, Coops från Tyskland,
Arlas hushållsost kommer från Danmark, även Ica och Coops. Vid ytterligare lite efterforskningar tar jag del av att de senaste tre åren har 20 % av sveriges bönder försvunnit och fortsätter det så har vi inte kvar någon bonde alls i princip om 12-13 år. 
Ica, och garanterat även Coop, Willys, Lidl och så vidare menar att de varor de importerar är för kundernas skull, för att ge bättre kvalitet och ett större utbud till kunderna. Så är ju naturligtvis inte fallet. De gör ju det för att tjäna mer pengar. Efterfrågan och Omsättning hör samman. Priset vi inte betalar per kilo eller liter betalar vi istället med vår hälsa. Man tar bort fettet från grädden och gör den mer vattnig, för att kompensera det tillsätter man en dos av e407 vilket gör att fettet fördelar sig jämnare och inte lägger sig på ytan. Om man inte tillsätter detta ämne så skulle det innebära att man först skulle hälla ut det tjockare och sedan den tunnare vätskan ur gräddpaketet om man inte skakade det först.  I det samhälle vi lever i idag, orkar vi inte skaka grädden för att slippa detta. Vill vi röra oss går vi på gym. Det är inte ett farligt ämne detta e407 MEN de rekommenderar det inte i barnmat. 
OK.
Då känns det tryggt. 
 
1970 kostade en liter bensin 0,84. Mjölken per kilo var ungefär likvärdigt. Idag kostar en liter bensin ca 14 kr litern och en liter mjölk runt 2,73 per kilo till bonden. Det är nog många bönder som önskar att bilarna gck på mjölk istället eller att mjölken följt samma prisutveckling som bensin. hade det varit status att vara bonde. Efterfrågan och omsättning.
Det börjar alltså med vad JAG handlar. Vad DU handlar. Vad VI handlar. 
Efterfrågan och omsättning. 
Jag och Du. Starta NU.
 
Till top